Summa sidvisningar

söndag 16 oktober 2011

Saffransskorpor


Så här mitt på hösten kan man börja längta lite efter lussekatter, men då även jag kan tycka att det är för tidigt så går det alldeles utmärkt att stilla saffransbehovet med skorpor istället.

Jag har testat olika smakkombinationer och recept när jag bakar skorpor men just detta recept är alltid godast enligt mig. Saffransskorpor är även trevliga att ge bort i present när man är bortbjuden, antingen i en fin glasburk eller i en cellofanpåse. På sidan Söta saker har de varje månad en utmaning att baka enligt ett speciellt tema och denna månaden är det bakat att ge bort, så titta in där om ni vill ha tips på saker att baka och ge till någon. http://sotasaker.com/manadens-sotsak-ge-bort/

100 g smör 11 g saffran
22 ägg
1.51 ½  dl strösocker
55 dl vetemjöl
1.51 ½  tsk bakpulver
1.51 ½  dl sötmandel
  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen
  3. Blanda de torra ingredienserna med grovhackad mandel och häll i bunken
  4. Blanda ihop degen och forma till tre längder på en plåt
  5. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter
  6. Ta ut plåten, sänk värmen till 125°
  7. Skär längderna med en riktigt vass kniv (har du ingen vass kniv är det bättre att hacka mandeln lite mer då skorporna annars krossas när man skär dom) i smala bitar och lägg tillbaka dem på plåten.
  8. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Har du skurit breda, stora bitar kan skorporna behöva stanna i ugnen på eftervärmen någon timme eller mer. Förvara skorporna i en tät burk.

Barnen här hemma har tjatat i flera veckor nu att de vill baka pepparkakor, så efter att jag gjort skorporna passade jag på att göra årets första pepparkaksdeg! Kanske blir det pepparkakor senare idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar