Summa sidvisningar

söndag 9 oktober 2011

Björnbärsmoussetårta

Ända sedan jag var ute och plockade björnbär med barnen tidigare i år har jag varit sugen på att baka en tårta med björnbär i. Visserligen är jag sugen på att testa tårtrecept ur Jan Hedhs nya tårtbok, men nu fick det bli en gammal hederlig moussetårta. Det är Rom i tårtan som man givetvis kan utesluta om man vill, men det är en så liten mängd att den bara ger lite kontrast i tårtan, det smakar inte sprit. Mellan botten och moussen gjorde jag ett tunt lager mörk chokladtryffel och där får man anpassa mängden choklad efter vilken kakaohalt det är på chokladen man valt att använda. Till mitt recept passar choklad med 70%-ig kakaohalt. Gillar man lite mildare chokladsmak så går det bra att använda sig av Marabous mörka som ligger på 55%, men då får man öka chokladmängden till omkring 110 gram. 86%-ig eller annan kakaohalt går givetvis bra om man ökar gräddmängden eller minskar chokladmängden. Läs noga igenom hela receptet innan du börjar.


Tårtbotten
50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form på 20-22 cm. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och häll smörblandningen över, rör till en jämn smet. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten, rör om tills det blir slätt men vispa inte. Gräddas i nedre delen av ugnen i 175° ca 35-40 min. Dela i tre delar när den svalnat.

Björnbärsmousse
4 ¼ blad gelatin
375 gram björnbär = ca 225 gran passerade
150 gram ljust muscovadosocker
2 msk mörk Rom
500 gram grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än lite för hård. Passera björnbären och väg igen så det blir ungefär 225 g puré. Blanda den rumstempererade purén med sockret tills det smält. Smält gelatinet med lite av grädden och blanda ner i purén. Vänd ner grädden och rör tills det är väl blandat.

Sockerlag
½ dl socker
½ dl vatten
1 msk mörk rom

Koka socker och vatten några minuter. Ta kastrullen från värmen och häll i Romen.

Tryffel
90 gram mörk choklad 70% kakao
100 gram grädde
1 msk mörk Rom

Montering
  • Lägg 1/3 chokladbotten i botten på en ren springform, men plastfilm under.
  • Häll sockerlag jämt över hela botten med hjälp av en matsked.
  • Klipp ett ark OH-plast (eller plastficka) i tre delar på längden. Tejpa ihop dem med frystejp till en lång remsa. Sätt remsan runt kakan och tejpa ihop. Se till att alla tejpbitar sitter på utsidan, och inte in mot tårtan. Sätt fast ringen/ytterkanten på formen.
  • Häll på björnbärsmoussen och slå formen i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Stryk toppen slät.
  • Frys in. Plasta tårtan väl så det inte kommer in luft och torkar ut den. Den klarar sig i frysen upp till en månad.Färdigställande av tårtan
Ta fram tårtan ur frysen i god tid så den hinner tina ordentligt. Jag brukar ställa in den i kylskåpet dagen innan, men vill man tina den i rumstemperatur så går det bra och det tar minst 3 timmar. Lägg över tårtan på ett tårtfat medan den ännu är frusen och ta bort plasten under tårtan, det är mycket svårt att flytta tårtan efter den tinat.
För att få riktigt släta och fina kanter tar man bort plasten innan tårtan tinat, men ska tårtan transporteras så är det bättre att plasten är kvar till den ska dekoreras.
Dekorera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Snabb fråga angående Björnbärsmoussen. När ska rom i? Jag tänkte koka upp björnbären innan jag passerar dom, tror du att det går att tillsätta alkoholen då innan passeringen? Mvh Anne

Skicka en kommentar