Summa sidvisningar

lördag 15 oktober 2011

Chokladkaka med fröknäck

Är man sugen på något riktigt kladdigt, chokladigt och tungt med det lilla extra i form av blandade frön, då är det här kakan man letar efter! Den går snabbt att göra, men behöver kallna innan man skär upp den så det är inget att laga till ”bara så där” när man får ett akut sötsug. Skär i ganska små bitar, så känns det inte övermäktigt att äta samtidigt som man kan ta en extra bit! J När vi fikade idag på eftermiddagen skar jag upp två var till F och mig, men vi var ”tvungna” att ta varsin kant till…



Kaka
115 g vetemjöl
300 g socker
45 g kakao
6 g vaniljsocker
3 g salt
2 ägg
115 g smält smör

  1. Sätt ugnen på 200° och klä en form på 20 x 30 cm med bakplåtspapper
  2. Blanda alla ingredienser till kakan och bred ut i formen
  3. Grädda i 12 minuter och gör under tiden fröknäcken

Fröknäck
200 g ljus sirap
75 g smör
165 g socker
1 ½ dl grädde
200 g frön, jag använde solros-, pumpa- och sesamfrön

  1. Koka allt utom fröna på hög värme i 10-12 minuter. Knäcken behöver reduceras för att bli rätt mängd. Ta från plattan och blanda i fröna
  2. Häll knäcken ovanpå chokladkakan och grädda ytterligare 10 minuter (ev. längre tills knäcken ”stannat”)
  3. Låt kakan svalna helt och skär sedan upp i rutor.



På bilden kan det se ut som det är sötmandlar på kakan men det är pumpakärnorna som ser gulbruna ut i knäcken.

1 kommentar:

Kanela sa...

Åh Carina,denna fick det att vattnas imunnen. Ska testa denna! KRAM från Lena i Bankeryd

Skicka en kommentar