Summa sidvisningar

söndag 23 oktober 2011

Lavendelkaka


Idag har vi haft en silversmed på besök här hemma som visat sina smycken för oss och våra gäster och då passar jag förstås på att baka lite extra. Bland annat så bjöd vi på en lavendelkaka som är väldigt saftig och smakrik. Varje gång jag bakar den kakan brukar gästerna fråga vad som är i, och det är ett lite annorlunda recept eftersom lavendel först får sjuda i en sockerlag som får svalna innan den blandas i smeten.

Sockerlag
1 dl socker
¾ dl vatten
4 msk torkade lavendelblommor

Kakan
150 g smör
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl grädde
3 äggvitor från stora ägg (eller 4 från mindre ägg)

  1. Koka upp sockerlagen och låt den sjuda 3-4 minuter. Låt stå i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
  3. Smält smöret.
  4. Mät upp och blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  5. Värm sockerlagen en liten aning så den blir mindre tjockflytande samt sila bort lavendeln.
  6. Blanda sockerlag, smör och socker.
  7. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt grädde samt äggvitor.
  8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar