Summa sidvisningar

lördag 29 oktober 2011

Grekiskt bröd


Baka bröd är inget jag gör ofta eller gärna men ibland kan det vara kul och även om jag gillar att äta surdegsbröd så bakar jag det helst inte. Medan det är okej att det tar flera dagar att göra en efterrätt eller tårta så vill jag att ett bröd inte ska ta mer än högst några timmar att få klart. Det här receptet är mycket lätt att baka men jäsningen tar lite tid.

2 bröd

75 gram jäst
9 dl vatten
4 tsk salt
ca 15-19 dl Manitoba Cream eller vetemjöl
2 dl valnötter, grovhackade och/eller solrosfrön

Rör ut jästen i lite 35-gradigt vatten. Blanda i resten av vattnet, saltet och nötterna. Blanda i mjölet, börja med drygt hälften och fortsätt tills du har en deg som är kletig men inte rinnig. Beroende på mjölsort och väder så varierar mjölåtgång så därför kan jag inte skriva exakt hur mycket som behövs. Använder du vanligt vetemjöl så räcker det att röra ihop degen noggrant men om du istället använder mjölet Manitoba Cream eller vetemjöl special så krävs ordentlig knådning och då rekommenderar jag en hushållsassistent. Kör 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

Täck över degen med bakduk och låt jäsa på dragfri plats en timme. Rör sedan om i degen och låt jäsa ytterligare en timme i bunken under duk.

Mjöla bakbordet och häll försiktigt ut degen utan att knåda eller pressa. Strö över mjöl och skär degen i två bitar. Forma försiktigt till två avlånga bröd med mjölade händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Det är meningen att det ska vara mycket luftbubblor i detta bröd och därför ska man röra det så lite som möjligt. Täck över bröden med bakduk och jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275°.

Sätt in brödet långt ner i ugnen och grädda i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter. Vill du ha en extra knaprig yta så öppnar du ugnsluckan ett par gånger under gräddningen, några sekunder åt gången bara. Bästa sättet att kolla om brödet är färdigt är att kolla innetemperaturen med en digital termometer. Temperaturen ska vara 92-95 grader på ett ljust bröd. Har du ingen termometer så tar du ut brödet med en grytlapp och knackar på undersidan av brödet och om det låter ihåligt så är det färdiggräddat. Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar