Summa sidvisningar

måndag 31 oktober 2011

Cake pops med pumpafyllning


Idag när det är Halloween tänkte jag att det skulle passa bra med en kaka gjord på pumpa. I fredags så karvade barnen och jag ut två små pumpor och istället för att slänga innehållet, som jag brukar göra, så sparade jag det och bakade en pumpakaka. Hälften av kakan smulade jag ner i en bunke och gjorde cake pops, en liten kaka på pinne. Tanken var att hälften skulle vara svarta och hälften skulle föreställa pumpor, och att färga vit choklad orange gick bra men det gick inte att få den mörka chokladen svart. Nästa gång får jag ta vit choklad som grund till alla för den vet jag att jag kan få svart. Den här gången tog jag mörk choklad eftersom jag tycker att det är godare. Vill du inte ha väldigt många cake pops eller extra kaka så behöver du halvera receptet för pumpakakan. Vill du göra det enkelt för dig; köp en sockerkaka av valfri smak istället för att baka och följ resten av anvisningarna nedan. Samma sak om du vill ha en glutenfri kaka, du kan byta ut pumpakakan mot vilken kaka du vill.

Pumpakaka
300 g vetemjöl
300 g ljust muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
200 g smör
1 apelsin, finrivet skal
1 msk pressad apelsin
500 g pumpa, riven eller hackad med knivarna i matberedare

  1. Sätt ugnen på 180° och smörj en form på 30x20 cm
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål
  3. Smält smöret och vispa ner äggen, blanda i apelsinjuice och apelsinzest
  4. Blanda ner i de torra ingredienserna och tillsätt riven pumpa
  5. Häll i formen och grädda till kakan fått färg och släpper i kanten, 30-50 minuter. Låt svalna på galler.

Cake pops
ca 50 g Philadelphiaost
ca 75 g Mascarpone (kan ersättas med Philadelphiaost eller smör)
150-300 g vit eller mörk choklad
Strössel eller annan garnering


  1. Halvera pumpakakan (eller ta en hel köpt sockerkaka) och smula ner för hand i en bunke. Tillsätt ost och rör om med en sked till en jämn, mjuk men fast deg. Är den för torr eller smulig tillsätter du mer ost.
  2. Från förra gången jag gjorde cake pops
  3. Rulla till kulor i lagom storlek och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Klipp grillspett i trä i två eller tre delar, klipp bort spetsen, enklast med en sekatör.
  4. Smält lite choklad och doppa en änden av träspetten i chokladen och stick ner i varje boll. Ställ i kyl att stelna ca 30 minuter.
  5. Temperera vit eller mörk choklad och doppa bollarna i det, tillsätt eventuellt färg när chokladen smält. Här passar det bäst med en choklad av hög kakaohalt och bra kvalitet. En choklad med högre kakaohalt är lättare att jobba med och ger finare bollar. Strö strössel över direkt om du vill ha det eller sätt i en liten bit grön marsipan som stjälk på pumpan. Vill du hellre spritsa choklad i annan färg på bollarna är det bättre att vänta tills de stelnat. Sätt pinnarna i frigolit eller oasis så de står stadigt. Låt stelna i kylen.


Så här fusktempererar jag
För att chokladen ska bilda ett knäckigt hölje runt kakbollen behöver den tempereras men i detta fall brukar det räcka med en fusktemperering. Börja med att finhacka chokladen med en brödkniv och smält ca 2/3 av den på låg/mellan effekt i mikron. Rör sedan ordentligt med en sked så att alla chokladbitar smälter innan du häller i den kvarvarande hackade chokladen. Fortsätt röra tills all choklad har smält, vispa inte för då bildas luftbubblor. Fortsätt röra en stund tills du känner att chokladen har svalnat något. Nu ska chokladen upp några grader i temperatur igen och jag kör ca 10-15 sekunder på 400 w i mikron, beroende på hur mycket choklad det är. Klart!


8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket roligt bakpyssel. Det måste jag prova någon gång tillsammans med barnen.
Hälsar Helene

Carina sa...

Helene!
Titta även på cake pops jag gjorde i augusti för ännu enklare recept. De som är gjorda på Ballerinakex gillar barnen bäst!
/Carina
(Fortfarande svårt att skriva kommentarer, så jag får skriva som anonym)

Anonym sa...

Mums så gott !!! Nu har jag tagit fram alla jultidningar o njuter ... Kram kram P

Anonym sa...

Tjoho det lyckades äntligen ... Via ipaden funkade det att kommentera helt plötsligt... Kram igen ;-)

Carina sa...

P! Kul att det äntligen funkade att lämna kommentar! Jag har inte tagit fram gamla jultidningar än, men köpt ett par nya men nu blir det nog bara Allt om mats julnummer och tja kanske någon mer... men ingen Amelia jul.. Kram

Anonym sa...

Tack för tipset. Ju enklare desto bättre för min del! Kram helene

Bland bakverk och kastruller sa...

Det är ju väldigt inne nu med cake pops. Åh vad fina dom blev och dom blev säkert hur goda som helst!!

Carina sa...

Tack Tina! Har du testat själv?

Skicka en kommentar