Summa sidvisningar

måndag 24 oktober 2011

Jullikör


Den här jullikören tycker jag är fantastiskt god och frisk i smaken! Tidigare har jag ibland gjort julsnaps men den går inte åt hemma hos oss, så jag har slutat med det men fortsatt med likören som blir söt utan att vara sliskig, fräsch av apelsinen och mustig av kryddorna. Eftersom det är pressad apelsin i så blir den inte speciellt alkoholstark heller, vilket passar mig. Anpassa antalet apelsiner efter hur stark du vill ha likören.

Det kanske kan kännas tidigt att börja förbereda sig för julen, men vill man ha en riktigt god jullikör så är det bra att vara ute i god tid då den blir godare ju längre den får stå och mogna. Först ska den dra i 2-3 veckor och när man sen silar av den är den färdig att dricka men det är just lagringen på flaska som den mår bra av. Ända sedan 2003 har jag använt detta recept och för det mesta blir det lite över till året efter då likören har mörknat något med har en fylligare och godare smak. Flera gånger har jag gett bort små flaskor i present och det brukar vara uppskattat. En gång gav jag bort en flaska där jag lämnade en kanelstång i flaskan som dekoration, men då flaskhalsen var ganska smal och kanelstången svällde i likören gick det inte att få upp den. Året därpå hade mottagaren kvar en del av innehållet som jag blev bjuden på och då var det en helt annan, kryddig smak på likören som förutom att ha tagit smak av kanelstången också hade tagit färg och nu var brun. Det var också gott men en helt annan smak och inte så aptitligt med den bruna färgen.

35 cl okryddad sprit
2-3 apelsiner, skal och pressad juice
1-2 kanelstänger (3 när de är riktigt små som tex. Santa Marias)
1-2 muskotblommor (finns i kryddhyllan i välsorterade livsmedelsaffärer, tex. av märket Santa Maria)
3 dl strösocker
15 kardemummakärnor
3-4 nejlikor

  1. Tvätta apelsinerna nog. Skala strimlor med potatisskalare och lägg i en kastrull med vatten. Låt koka någon minut och häll sedan av vattnet. Koka upp med nytt vatten och upprepa 2-3 gånger. Låt rinna av.
  2. Lägg alla ingredienser i en stor glasburk med lock. Skaka tills sockret löst sig. Låt stå 2-3 veckor och skaka då och då.
  3. Sila likören. Jag brukar först sila genom en vanlig sil och sedan genom ett nylonfilter. Använder man inte nylonfilter blir likören grumlig. Det fungerar men var då noga med att inte skaka flaskan. Nylonfilter har jag hittat på samma hylla som kaffefilter. Det är ett kaffefilter för flergångsbruk.
  4. Häll upp på flaskor. Personligen tycker jag att likören är godast rumstempererad, så jag förvarar den i skafferiet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den här ska jag definitivt testa! Har köpt hem alla ingredienser nu. Så det är alltså bara skalet och saften som ska med, inte fruktköttet på apelsinerna?

MVH, Sarah

Carina sa...

Sarah, du har fattat rätt. Du ska använda skalet och sen pressa juicen ur apelsinerna. Jag hoppas att du kommer att gilla likören lika mycket som jag gör!

Anonym sa...

Det här låter väldigt spännande! Kanske är lite ont om tid nu, men jag ska prova!
Men varför kokar du apelsinskalet?
Hälsningar Johanna

Carina sa...

Johanna, du hinner! Jag kokar skalet för att få bort allt gift. Använder du ekologiska apelsiner räcker det att tvätta dom noga.
Lycka till!

Anonym sa...

Är de ingan annan vätska än spriten ?

Carina sa...

Det är juicen från den pressade apelsinen, och sen smälter ju sockret så likören blir inte jättestark tycker jag. Vill du ha svagare likör kan du pressa i mer apelsinjuice eller ta lite av vattnet du kokat apelsinskalen i.

Skicka en kommentar