Summa sidvisningar

tisdag 9 augusti 2011

Blåbärsmoussetårta

Mmm va gott det är med blåbär! Speciellt när man har plockat dem själv! Tyvärr hittar jag aldrig några blåbär här nere i Skåne men när jag är i min barndoms Kalmar så vet jag precis var jag ska gå för att hitta de största och finaste bären! Lika kul som att plocka blåbär är det att fika ute i den väldoftande granskogen! Tack till kära svägerskan för sällskap och fika! <3Blåbärssylt.

Ljus tårtbotten, delad på två. Halva kakan används.Mousse
3 ½ blad gelatin
250 g blåbär, färska eller frysta och tinade
1 dl strösocker
3 msk vatten
250 g vaniljkesella
2 ½ dl vispgrädde


  1. Klä en springform med overheadplast. (Dela ett ark i tre delar på längden och tejpa ihop med en tejp som går att lossa utan problem, tex frystejp. Fodra insidan av formen med längden).
  2. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten och mixa blåbären. Jag gillar släta mousser och passerar blåbären, men det är inte nödvändigt.
  3. Koka upp socker och vatten i en kastrull och rör tills sockret smält, ta kastrullen från plattan.
  4. Skaka av vattnet från gelatinet och låt smälta i sockerlagen, blanda sedan ner blåbärspurén.
  5. Vispa grädden lätt. Rör ned vaniljkesellan i blåbärsblandningen och vänd sedan ner grädden däri.


 Montering

Lägg en halverad tårtbotten i botten på en springform fodrad med OH-plast. Stryk på ett tjockt lager blåbärssylt och häll sedan på moussen. Slå formen lätt i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Stryk toppen slät. Täck med plastfilm och låt stelna i kylen över natten eller i frysen, upp till ett par veckor.

Ta helst av plastfilmen medan kakan ännu är frusen. Det tar några timmar att tina i rumstemperatur eller en dag eller natt i kylskåp. Dekorera efter smak. Tårtan på bilden har skogshallon, smultron och violer på toppen och choklad runt om. Chokladen tempereras och stryks ut på ett overheadark i lagom storlek, när chokladen skiftar färg sätter man remsan runt tårtan och låter den stelna i kylskåp i några minuter innan plasten dras av. Chokladen måste tempereras för att det ska fungera. Här har jag använt vit och mörk choklad som jag strök slät med en pallett.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar