Summa sidvisningar

måndag 8 augusti 2011

Mina bästa chokladbollar!

Jag älskar chokladbollar och det blev många provbak innan jag kom fram till det här receptet som ger precis den smak och konsistens som jag gillar. I vår familj är det mest jag som uppskattar chokladbollar och det är tur för annars skulle vi baka det allt för ofta, för de är inte direkt nyckelhålsmärkta!

250 g smör, rumstempererat
2 dl socker
5 dl havregryn
3 dl kokos
3 msk starkt, kallt kaffe
4 msk O’boy
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Mörk choklad och kokos att rulla bollarna i.

Se till att smöret är rumstempererat och lägg det i en skål med övriga ingredienser. Kör med elvisp i 15-20 minuter. Låt smeten stelna i kylskåp, så att de går att rulla.

Temperera (eller fusktemperera) mörk choklad och låt svalna en liten stund, här passar Marabou mörk choklad bra. Häll kokos i en skål. Rulla alla chokladbollarna. Ta lite smält choklad i handflatan, ca en tesked, och rulla en av bollarna i handen så den blir täckt av choklad. Rulla den sen i kokos och lägg på bricka med smörpapper eller bakplåtspapper. Låt chokladbollarna stelna i kylskåp innan de läggs i täta burkar. De håller sig ett par veckor i kylskåp men går även utmärkt att frysa in.

Så här fusktempererar jag
För att chokladen ska bilda ett knäckigt hölje runt chokladbollen behöver den tempereras men i detta fall brukar det räcka med en fusktemperering. Börja med att finhacka chokladen med en brödkniv och smält ca 2/3 av den på låg/mellan effekt i mikron. Rör sedan ordentligt med en sked så att alla chokladbitar smälter innan du häller i den kvarvarande hackade chokladen. Fortsätt röra tills all choklad har smält, vispa inte för då bildas luftbubblor. Fortsätt röra en stund tills du känner att chokladen har svalnat något. Nu ska chokladen upp några grader i temperatur igen och jag kör ca 10-15 sekunder på 400 w i mikron, beroende på hur mycket choklad det är. Klart!

1 kommentar:

Familjen G sa...

Dem godaste som finns enligt Calle =)

Skicka en kommentar