Summa sidvisningar

tisdag 9 augusti 2011

Whoopie pies

Att testa nya recept tycker jag är kul och det har jag just gjort! Whoopie pies eller Whoopies som man också kan kalla kakorna, är de nya populära kakorna i USA efter makroner (macarons) och kan också varieras i det oändliga vad gäller olika fyllningar. Till storlek och utseende påminner de en del om makroner men de smakar helt annorlunda. Kakorna är mjuka, nästan som en sockerkaka, med fyllning mellan två kakor och så är det oftast strössel eller annat runt kanten.

Grundrecept ca 40 kakor, 20 dubbla

100 g smör, rumstempererat
1 ¼ dl socker
1 ägg, rumstempererat
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk salt
½ dl mjölk

Till chokladkakor utesluts 1 ½ msk vetemjöl och ersätts med 1 ½ msk kakao.

Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägget och rör om väl. Blanda alla torrvaror och rör ner. Häll i mjölken och rör tills allt är ordentligt blandat, men vispa inte. Spritsa runda plättar, stora som femkronor, på bakplåtspappersklädd plåt med hjälp av spritspåse och slät tyll. Alternativt klicka ut smeten med hjälp av två skedar. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen, nära mitten, i 175° i 8-10 minuter. Kakorna ska inte få färg. Låt svalna.



Välj en eller flera fyllningar:
Jordnötsfyllning
180 g jordnötssmör, slät
180 g smör
180 g florsocker

Vispa ihop alla ingredienserna.

Limetryffelfyllning
2 dl grädde
100 g vit choklad, inte block
½ lime, skal och saft

Koka upp grädden och ta kastrullen från plattan. Häll i finhackad choklad och finrivet skal samt juice från lime. Smaka av, det kan behövas mer lime. Rör om tills all choklad smält. Jag tillsatte lite grön färg och då föredrar jag färg i geléform som är lättare att dosera. Låt stå några timmar i rumstemperatur eller i kylskåp. Om den står i kylskåp måste den tas fram en stund innan den ska spritsas på kakorna, så den inte är för hård.

Nutellakrämfyllning
100 g Nutella, rumstempererad
1 dl vispgrädde

Det är viktigt att Nutellan i riktigt mjuk. Har du kallt i ditt kök/skafferi så rekommenderar jag att du kör Nutellan på låg värme i mikron, inte så den smälter utan bara så den blir mjuk. Vispa grädden mycket lätt och häll sedan i Nutellan och fortsätt vispa på låg hastighet tills krämen är väl blandad.

Hallontryffelfyllning
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde

Hacka chokladen fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och häll i den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och tryffeln är jämn. Låt den stelna i kylen i någon timme.

Lägg ihop kakorna två och två med valfri fyllning mellan. Fyllningen är lättast att spritsa på kakorna. När kakorna är fyllda kan man rulla kanterna i valfri dekoration, t ex strössel, kokos, färgad kokos eller hackad choklad. Man kan även spritsa choklad på de hoplagda kakorna. Förvara i kylskåp men ta fram en stund innan de ska ätas. Håller sig ett par veckor i kylen.


Kakorna till vänster har jordnötsfyllning och kakorna till höger har limetryffelfyllning.


2 kommentarer:

ylva sa...

Vilken fin bloggsida!!!! Jag längtar efter whoppies!!!!

Familjen G sa...

Ylva! ( Om det är Ylva Smith!) Tycker du inte att vi ska önska oss Whoopies:ar nästa gång =)/Ann

Skicka en kommentar