Summa sidvisningar

fredag 19 augusti 2011

Citronrutor


Receptet till de här citronrutorna upptäckte jag för bara några månader sedan, men har nu förstått att det är ett ganska gammalt och spritt recept som är komponerat av kokboksförfattaren Anna Bergenström.  Anna har gett ut ett antal mycket bra böcker som Annas mat, Kärlek, oliver och timjan, Under valnötsträdet, Vinterns goda ting och många fler. De här rutorna är väldigt friska och goda i smaken och lätta att göra. Däremot kan jag tycka att de är svåra att förvara då de bara kan läggas i ett lager i kakburken då de lätt klibbar fast i mellanlagspappret. Alternativet är annars att äta upp alla på en gång, vilket kanske vore fullt möjligt då det är svårt att äta bara en! Till det här receptet används en mellanstor form, och skulle du vilja göra receptet i långpanna så går det bra att dubbla receptet. Kakorna ska vara lite kladdiga.

Degen
3 ¾ dl vetemjöl (225g)
¾ dl strösocker (65g)
1 ½ tsk vaniljsocker
225 g smör, rumsvarmt

Citronkrämen
6 ägg
4 dl strösocker (350g)
1 dl vetemjöl (60g)
2 stora citroner, finrivet skal samt juice. Gärna ekologiska

Florsocker att sikta över



1. Sätt ugnen på 200°.
2. Gör gärna degen i en matberedare. Mät upp mjöl och strösocker tillsammans med vaniljsocker i apparatens skål. Klicka i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Platta med mjölade fingrar ut degen i en liten långpanna, ca 23 x 35 cm. Låt vila 30 min i kylen. Picka botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
4. Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl, samt citronskal och saft.
5. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet och grädda på nedersta falsen ytterligare 10 - 12 minuter eller tills den knappt har stannat.
6. Pudra rätt mycket florsocker över den varma kakan och låt den sedan kallna helt.
7. Skär rutor, ca 4 x 4 cm.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken underbar blogg! Jag kommer gärna ner och bakar en helg!:-) kram Margareta i STockholm

Coquina sa...

Mums vad gott och vilken fin blogg! Kika gärna in på min matblogg och tävla gärna i min 1 års tävling =)

Carina sa...

Tack Margareta! :)

Coquina, jag ska kolla in din blogg! Tack för berömmet, jag har bara bloggat i några veckor och får inte alltid till det som jag vill ha det, men det är kul!

Kanela sa...

Denna ska jag baka idag, Carina! Verkar mumsig. Blir den bra så har jag den till kaffet nästa middagbjudning. Jag ÄLSKAR frisk citron. Jag har en väninna som gör americanska cupcakes helt perfekt. Men jag är inte så duktig som hon. De här verkar lätta att få till. TACK för receptet KRAM

Anonym sa...

Tack Kanela, gick det bra?
Kram

Anonym sa...

Kanela, jag har problem med att skriva kommentarer och vet att en del andra har det också, så inlägget ovan var från mig.
Kram Carina

Anonym sa...

vilka härliga recept du har!!!hittat många intressanta recept ;)

Carina sa...

Tack Dillan!

Skicka en kommentar