Summa sidvisningar

torsdag 11 augusti 2011

Rasberry Passion moussetårta

Det här är min favorittårta, och har varit det ända sedan jag började göra moussetårtor för drygt 10 år sedan. Om jag inte minns fel så var det också den allra första moussetårtan jag gjorde. Originalreceptet har min guru, konditorn Jan Hedh gjort och sen har jag ändrat i det efterhand till hur jag vill ha det. Jag tror inte att receptet finns i någon av Jan Hedhs böcker utan det kommer från ett häfte med tårtrecept anpassade för restauranger och storkök. Häftet delades ut kostnadsfritt av Restaurangakademien för att sprida kunskap om moussetårtor till restaurangnäringen och jag som arbetade i kök på den tiden fick ett häfte. Recepten är gjorda för 10 tårtor och är lite enklare att göra än de flesta andra av Hedhs tårtor som finns med i hans böcker och det har gjort att jag har provat de flesta av recepten i häftet. Alla är mycket goda, men den här tårtan återkommer jag alltid till! Tårtan är inte svår att göra men det är viktigt att läsa igenom hela receptet noga innan du börjar, då det är många moment. Den kan göras med bara hallonmousse eller som i originalet, med passionsfruktsmousse i mitten. Jag hoppas att du kommer att gilla tårtan lika mycket som jag gör!  Receptet finns även på bloggen i en mer utförlig version med fler bilder, då under namnet moussetårta med hallon och passionsfrukt. http://attbaka.blogspot.se/2013/05/moussetarta-med-hallon-och-passionsfrukt.html 



Chokladbotten
2 ägg
3 dl strösocker
135 g smält smör
1 ½ dl vetemjöl                                                                                
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Om man vill: en näve rostade hasselnötter

Smörj och bröa en rund springform på ca 22 cm i diameter. Sätt ugnen på 175° och rör ihop ägg och socker. Tillsätt smält smör. Blanda mjöl, kakao, vanilj och salt och sikta ner i smörblandningen. Häll i formen och om du vill ha nötter i, strör du över och trycker ner dem i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig (men inte kladdig som en kladdkaka).

Passionsfruktmousse som interiör
2 blad gelatin
25 g äggula
50 g florsocker
100 g passerad passionsfrukt
260 g vispgrädde


Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än för hård. Vispa äggulorna och sockret lätt och luftigt samt blanda ner den rumstempererade purén. Smält gelatinet med lite av grädden och blanda ner i purén. Blanda i grädden till en mousse. Fyll en liten form eller anslagsring (ca 12-15 cm), som är fodrad med plastfolie, och frys in ett par timmar innan tårtan ska monteras.
Det går åt många passionsfrukter och ofta fyller jag på med en liten aning färskpressad apelsinjuice om det blir för lite juice från passionsfrukterna.


Hallonmousse
4 blad gelatin
250 g passerade hallon (ca 350 g hallon)
150 g florsocker
500 g vispgrädde


Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än lite för hård. Passera hallonen och väg igen så det blir 250 g. Blanda den rumstempererade purén med florsockret tills det smält. Smält gelatinet med lite av grädden och blanda ner i purén. Vänd ner grädden och rör tills det är väl blandat.


 
Montering
  • Lägg chokladbotten i botten på en ren springform. Ha gärna ett smörpapper i botten så är det lättare att få loss tårtan när den ska serveras.
  • Klipp ett ark OH-plast (eller plastficka) i tre delar på längden. Tejpa ihop dem med frystejp till en lång remsa. Sätt remsan runt kakan och tejpa ihop. Se till att alla tejpbitar sitter på utsidan, och inte in mot tårtan. Sätt fast ringen/ytterkanten på formen.
  • Ta loss den frusna passionsfruktsmoussen ur sin form/ring och lägg mitt på chokladbotten. Lägg hallonmousse runt kanten först och slå formen i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner och så det rinner ner ordentligt längs kanten. Fyll på med resten av moussen. (Alternativt hoppa över passionsfruktsmoussen och fyll med hallonmousse direkt). Stryk toppen slät.
  • Frys in. Plasta tårtan väl så det inte kommer in luft och torkar ut den. Den klarar sig i frysen upp till en månad. Det fungerar att låta tårtan stelna i kylskåp om man inte vill frysa den, men jag fryser i stort sett alltid så jag kan göra den helgen innan den ska ätas.

Färdigställande av tårtan
Ta fram tårtan ur frysen i god tid så den hinner tina ordentligt. Jag brukar ställa in den i kylskåpet dagen innan, men vill man tina den i rumstemperatur så går det bra och det tar minst 3 timmar. Lägg över tårtan på ett tårtfat medan den ännu är frusen, det är nästan omöjligt att flytta tårtan efter den tinat.

För att få riktigt släta och fina kanter tar man bort plasten innan tårtan tinat, men ska tårtan transporteras så är det bättre att plasten är kvar till den ska dekoreras.

Dekorera tårtan med t.ex. färska hallon och passionsfrukt eller några vackra levande blommor. Ibland har jag sockerrostad mandel runt nederkanten på tårtan. Rosta flagad mandel med strösocker i en stekpanna tills den fått lite färg. Låt svalna på ett bakplåtspapper.

Originalrecept av Jan Hedh, med ändringar av Carina Innings

38 kommentarer:

Familjen G sa...

Mmmm
/kram

Anonym sa...

Det här receptet låter helt fantastiskt! :)

Carina sa...

Mmm, det är det! Och så lättbakad jämfört med många andra moussetårtor!

Marika sa...

Verkar supergott! Om man vill ha en hel tårta med passionfruktsmousse, hur mycket tror du jag ska gångra receptet då?
Marika

Carina sa...

Marika! Ursäkta att jag inte svarat, jag har haft problem med inloggningen i några dagar. Passionsfruktsmoussen är jättegod och det går åt många frukter för en hel tårta. Dubbla receptet för en lite lägre, men helt okej tårta. Tredubbla för lite högre eller om formen är 24 cm eller större. Lycka till!

Marika sa...

Tack för svaret. Får se hur jag gör. Som du säger så blir det en hel del frukter. Funderar på att göra mousse med juice, italiensk maräng och grädde... Hur som så måste jag testa denna tårta med :-)

Ha det bra!

Anonym sa...

Måste fråga, 500g vispad grädde, alltså ca 1 l ovispad grädde?
Mvh Jenny

Carina sa...

Jenny! Det var otydligt skrivet av mig, bra att du sa det för jag har inte märkt att jag skrivit fel. Det ska vara 500 g grädde som ska vispas, (5 dl).
Hälsningar
Carina

Anonym sa...

Tack för snabbt svar. Har gjort den en gång innan, supergod! Men kom inte igår hur jag gjorde, nu är tårtan till någon annan så vill att det ska bli bra. Och din kraftiga chokladbotten är såååå god! Duktig du är!

Vh Jenny

Carina sa...

Tack Jenny! :)

Anonym sa...

Vilken tårta! Jag bakade den en vecka före vår middagsbjudning, hade i frysen o tog fram kvällen före. Supergod och jag fick många komplimanger.

Carina sa...

Kul att den blev bra!

Alexandra sa...

Jag lagade denna tårta i helgen och blev jättenöjd! Jag var lite för snål för att köpa så mycket passionsfrukt så jag bytte ut den moussen mot kiwimousse - det gick rätt bra det med! :) Mycket god botten måste jag tillägga!

Carina sa...

Alexandra, ja passionsfrukt är oftast dyrt. Jag brukar passa på att köpa när det är på extrapris och sen håller de några veckor i kyl till jag använder dom. Kul att det gick bra med kiwimousse, annars funkar ju inte alltid kiwi ihop med varken grädde eller gelatin, pga den starka syran i kiwin, så jag hade nog inte vågat testa. Kiwi och grädde funkar ett dygn eller så sen blir grädden sur, men om det var en mild kiwi så kanske det funkar. Jag tycker att tårtan är god med bara hallonmoussen och när passionsfrukten är för dyr har jag bara det. Dessutom späder jag nästan alltid ut passionsfrukten med apelsinjuice.

Sara sa...

Hej hej! Hur många personer kan man beräkna tårtan till om man bara gör med hallonmousse? Och om man bara gör med hallon, bör man dubbla satsen då eller hur brukar du göra?

Låter väldigt gott och tror den blir perfekt till vårt dop :)

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Sara

Carina sa...

Hej Sara! Hur många tårtan räcker till beror på om du ska servera mat innan och hur glad i tårta dina gäster är, men en enkel sats ger ungefär 12-15 bitar.

När jag gör bara hallonmousse så brukar jag använda en springform som är 20 cm i diameter och då blir det lagom. Emellertid är de flesta springformar 22-26 cm i diameter och då ger en enkel sats en platt tårta. Vill jag att tårtan ska räcka till fler använder jag en större form och gör 1 1/2 sats och tycker att det är lagom. Gör du dubbel sats blir tårtan väldigt hög och då blir det svårt att ta små bitar för de gäster som föredrar det.

Lycka till!

Anonym sa...

Hade vart perfekt med lite bilder på själva monteringen!
Förstår inte riktigt delen med ringen man ska klippa till och fylla med mousse

Carina sa...

Hej Anonym!
Jag kan försöka få till bilder med monteringen, även om det är svårt att få med genomskinlig plast på bild, men jag ska försöka! Borde kanske skaffa mig en bättre kamera.

Carina sa...

Nu Anonym, har du kanske sett att jag gjort ett nytt inlägg med fler bilder. Förstår du nu? Lycka till och fråga igen om det behövs så ska jag försöka förklara mer.

Anonym sa...

Kan tårtan göras med choklad mousse istället för passion? Hur då i så fall? :)

Carina sa...

Tårtan kan göras med chokladmousse på samma sätt som med passionsfruktmoussen, dvs att du gör en halv sats mousse i en liten form som du fryser och sen lägger på botten innan hallonmoussen hälls på.

Anonym sa...

Hej, denna tårta låter underbar!! Jag funderar på att göra den till min fars kalas men undrar på ett ungefär hur många passionsfrukter som brukar gå åt för dig när du gör denna tårta så att jag vet på ett ungefär när jag står i affären? :)

Carina sa...

Hej Anonym!
Jag brukar ha olika många beroende på hur dyra de är för tillfället och jag har alltid lite färskpressad apelsin i för att fylla ut och det brukar ändå smaka passionsfrukt. Du behöver åtminstone 4 passionsfrukter och vill du ha stark smak av passionsfrukt så kanske 8 frukter. Har du sett att ovanför bilden ovan finns en länk till samma recept på tårtan men med en mer utförlig beskrivning? Men är du van att baka räcker förstås detta recept. Lycka till!

Unknown sa...

Hej
Tänkte testa denna fina tårta till helgen.
Ska ha en på lör o en på sönd.
Jag hsr dock liten frys...
Om jag gör bottnar idag tex o fryser in o tar fram dagen innan?
Moussen... kan den stå klar i bunken i 2 dar? Tänkte göra mousserna på fre. Så kan jag bara peta in den lilla i frysen i några h innan jag monter den på sönd.
Hoppas du förstår hur jag menar.
Mvh Jessica

Carina sa...

Hej Jessica! Jag var bortrest igår och därav sent svar. Bottnarna har du redan gjort gissar jag. Jag tycker inte att det är bra att göra moussen och lämna i bunke för då går det inte att få till den lika slät i konsistensen i tårtan. Om du vill förbereda skulle jag i så fall passera hallonen och vispa grädden och förvara väl inplastade i kylskåp för att sen göra iordning på söndag. Jag tror att den behöver minst fyra timmar i frys för att få riktigt rätt konsistens och sen ska den tina innan ni ska äta den. Den här moussen upplever jag tar lite längre tid än andra mousser att stelna. Tinar gör den ganska snabbt i rumstemperatur och det går bra att garnera medan den fortfarande är fryst. Lycka till!

Unknown sa...

Hej igen
Smart att passera o vispa i förväg. Iaf passeringen. Gör ju lördagstårtan klar på fred men får förbereda inför den på söndagen som sagt.
Tack :-)

Unknown sa...

Hej igen
Behöver veta snarast HUR du förvarar tårtan ?
Du sätter in den fryst m form mm. Sen innan den tinar (när?) Tar du av allt.
Står den i tårtbehållare eller bar utan nått på sig?? Vill inte förstöra den ju.
Tack!!

Carina sa...

Hej Jessica!
Innan den tinar tar jag den ur formen och tar av plasten. Det går bra att garnera den direkt eller när den tinat. Om det bara är ett par timmar den ska stå i kylskåp funkar det att ha den utan någonting på, OM du inte har något som luktar starkt i kylskåpet. Allt annat i kylskåpet måste alltså vara väl förpackat. Ska tårtan stå många timmar är tårtbehållare ett bra alternativ. I bagerier täcker man inte tårtorna alls, så det är lukten som man behöver vara försiktig med. Är kylskåpet gammalt kan det vara fuktigt och det är inte bra för garneringen. Lycka till!

Unknown sa...

Tack :-)
Det är till i morgon så tar jag ut den lite senare o sätter den i min tårtbehållare. Har inga stinkbomber i kylen ��

Unknown sa...

Skulle bli en glad gubbe där på slutet.. :-)

Therese sa...

Hej :) Receptet lät jätte gott och ska nog prova det till helgen. Kan man göra den utan gelatin och ersätta den med något annat?

/Therese

Carina sa...

Therese!
Det går säkert med något recept, men jag har tyvärr inget där man kan byta gelatinet mot något annat. Du kanske kan googla; hallonmousse utan gelatin.
Lycka till! :)

Anna sa...

Hej! Jag tänkte baka den här tårtan men funderar på om jag skulle öka mängden gelatin något. Du skriver att tårtan är nästan omöjlig att flytta efter att den har tinat. Beror det på konsistensen? Jag tänker på den här som jag har gjort med gott reslutat: http://www.arla.se/recept/brownietarta-med-blabarsmousse/ . Den har ungefär motsvarande mängder men mer gelatin och blir ganska fast i konsistensen. Vad tror du?

Carina sa...

Hej Anna! Jag menar att tårtan är svår att flytta utan någon bricka eller liknande under. Jag vet inte hur den blir med fler gelatinblad, men jag tror att den blir för fast för min smak. Lycka till!

Kerstin sa...

Hej!
Det verkar vara en perfekt tårta för vår konfirmation.
Stämmer det att hallonmoussen är utan ägg?
Med vänlig hälsning Kerstin

Anonym sa...

Hej Kerstin!
Det stämmer, inga ägg i hallonmoussen.
Lycka till!
Hälsningar Carina

Kerstin sa...

Hej!
Tack för snabbt svar. Nu ligger den i frysen tillsammans med en chokladmoussetårta och en limepaj. Tror det blir något för alla smaker :).
Bilden med mandelspånen ser väldigt proffsig ut. Är det bara att trycka fast dem efter rostningen i sockret? Eller behöver man något under?
MVH Kerstin

Anonym sa...

Kerstin,
Det är bara att trycka fast dem i moussen när den tinat något.
Carina

Skicka en kommentar