Receptet kommer från boken Två systrars söta och är oändligt goda och lättbakade! En kaka som barnen kan vara med och baka, förutom när längderna ska rullas ut, för det kan vara aningen trixigt för små barnhänder. Mina längder brukar flyta ut ganska mycket så jag gör fyra längder på två plåtar för att de inte ska flyta ihop. De håller sig flera veckor i kylskåp om man inte väljer att frysa in eller att äta upp alla på en gång! ;)
200 g smör, rumstempererat
2 ½ dl socker
4 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 ½ dl solrosfrön
200 g smör, rumstempererat
2 ½ dl socker
4 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 ½ dl solrosfrön
Några solrosfrön till dekoration
Sätt ugnen på 175°.
Rör socker och smör poröst. Tillsätt sirapen och rör om.
Blanda de torra ingredienserna och rör ihop till en smidig deg. Rulla ut degen i längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna lite, och strö över några extra solrosfrön.
Grädda strax över mitten i ugnen i ca 15 minuter. Du väljer själv om du vill ha sega eller krispiga kakor. Tar du ut kakorna ur ugnen när de bara har fått lite färg i kanten så blir de lite sega men om hela kakan får svag färg blir de mer krispiga. Skär i diagonala snittar när kakorna svalnat en aning, flytta till ett galler och låt dem svalna helt.
Grädda strax över mitten i ugnen i ca 15 minuter. Du väljer själv om du vill ha sega eller krispiga kakor. Tar du ut kakorna ur ugnen när de bara har fått lite färg i kanten så blir de lite sega men om hela kakan får svag färg blir de mer krispiga. Skär i diagonala snittar när kakorna svalnat en aning, flytta till ett galler och låt dem svalna helt.
2 kommentarer:
Går de att göra på bara vetemjöl? /Anna
Ja, Anna, det kan man säkert. Jag har aldrig gjort det så det blir ju inte riktigt samma men säkert gott ändå! :)
Skicka en kommentar